MILITÄRTEKNISKA FÖRENINGEN                
ORDFÖRANDEN
                                                                 STOCKHOLM
                                                                                           2008-04-14

 

 

inbjudan

till

Seminarium
Interoperabla, modulära försvarssystem

 

 

Tid:          Tisdagen den 27 maj, kl 0900-1700.

Plats:           Bio Mauritz i filmhuset, Stockholm.
(Se karta och beskrivning nedan).

 

Kravet att våra försvarssystem ska vara interoperabla och modulära är inte nytt. Innebörden är ju att ett system ska kunna operera tillsammans med andra system och ett visst system ska kunna vara element i flera olika högre system. Även begreppet ”tillfälligt sammansatta förband” är gammalt och välkänt.

 

Som en följd av internationella missioner har emellertid kravet på flexibel sammansättning av system på låg nivå ökat samtidigt som man kräver att system och element ska ha hög interoperabilitet. Vidare ställs krav på förbanden, som är unika för varje mission och som inte är till fullo kända i förväg.

 

Försvarsmakten och FMV har alltså att producera ”tjänsteuppbyggda produktportföljer”, som ska kunna anpassas till aktuellt behov. Situationen kan liknas vid hur många industrier måste verka på en dynamisk marknad för att anpassa sig till vad kunden vill ha.

 

Försvarsmakten, FMV och FHS har planerat en seminarieserie med temat: Modularitet – en förutsättning för behovssammansatta expeditionära insatser.  Vid det första tillfället (27 maj) inbjuds MTF medlemmar att delta och då är fokus på:

  • Hur ser behovet ut?
  • Vad är gränssättande och kostnadsdrivande?
  • Vilka krav ställs på planerings- och beställningsprocesserna?

 

 

Anmälan sker till C-G Svantesson tfn 08-553 42809, 0708-44 65 79 eller

carl-gustaf.svantesson@fhs.se. senast 2008-04-29. Vänligen ange för- och efternamn, personnummer, företag/myndighet samt telefonnummer alt. e-postadress.

 

----------------------------------------------------------------

 

Filmhuset ligger på Borgvägen 1-5 vid Gärdet i Stockholm.
Närmaste tunnelbanestation är Karlaplan, uppgång Valhallavägen. Vid tunnelbane-stationen stannar även buss 1 (hållplats Värtavägen) och 4 (hållplats Värtavägen). Andra bussar man kan ta till Filmhuset är 56 (hållplats Hakberget), 72 (hållplats Filmhuset) och 76 (hållplats Filmhuset). Vid Filmhuset finns även möjlighet till bilparkering.